
İlişkili Şirketler Arasındaki Borçlanmalar Vergi İncelemesinde Nasıl Değerlendirilir? 2026 Güncel Rehber
1 Eylül 2026
Şirketin Ortağının Masraflarını Ödemesi Vergi Cezasına Yol Açar mı? 2026 Güncel Rehber
1 Eylül 2026Şirket ortağının şirketten borç para alması her durumda otomatik olarak örtülü kazanç dağıtımı sayılmaz. Ancak şirket parasının ortağa faizsiz, emsallerden düşük faizle veya geri ödeme planı olmadan kullandırılması hâlinde transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı gündeme gelebilir.
Vergi incelemesinde borcun gerçekliği, ortağın parayı ne kadar süre kullandığı, şirkete faiz ödeyip ödemediği, geri ödeme yapılıp yapılmadığı ve işlemin şirket kayıtlarına doğru yansıtılıp yansıtılmadığı araştırılır.
Ortağın Şirkete Borçlanması Ne Anlama Gelir?
Şirketin ortağa para göndermesi, ortağın kişisel harcamalarını ödemesi veya şirket kasasından ortağa nakit verilmesi hâlinde şirketin ortaktan alacağı doğabilir.
Bu tutarlar muhasebede genellikle 131 Ortaklardan Alacaklar hesabında izlenir. Ancak yalnızca bu hesaba kayıt yapılması işlemin vergisel açıdan doğru olduğu anlamına gelmez.
Borcun sözleşmeye dayanması, vadesinin belirlenmesi, emsal faiz uygulanması ve fiilen geri ödenmesi gerekir.
Her Ortak Borcu Örtülü Kazanç Dağıtımı mıdır?
Hayır. Gerçek bir ticari borç ilişkisi kurulmuş, emsallere uygun faiz uygulanmış ve geri ödeme koşulları yerine getirilmişse işlem doğrudan örtülü kazanç dağıtımı sayılmaz.
Buna karşılık ortağın şirket parasını karşılıksız veya düşük bedelle kullanması, ilişkili kişiye sağlanan menfaat olarak değerlendirilebilir.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesine göre ödünç para alma ve verme işlemleri transfer fiyatlandırması kapsamındadır. Şirketin bağımsız bir kişiye uygulayacağı faiz ve koşulların ortağa da uygulanması gerekir.
Güncel Kurumlar Vergisi Kanunu’na Gelir İdaresi Başkanlığının mevzuat sayfasından ulaşılabilir.
Örtülü Kazanç Dağıtımı Hangi Durumlarda Gündeme Gelir?
Şirket ortağa faizsiz para vermişse, uygulanan faiz piyasa oranının önemli ölçüde altındaysa veya borç yıllarca geri ödenmiyorsa örtülü kazanç dağıtımı riski oluşabilir.
Yazılı sözleşmenin bulunmaması, vade belirlenmemesi, şirketin tahsilat girişiminde bulunmaması ve borcun sürekli büyümesi incelemede olumsuz değerlendirilir.
Şirketin kredi kullanarak faiz ödemesine rağmen bu kaynağı ortağa faizsiz aktarması da güçlü bir vergi riski oluşturur.
Şirket Ortağa Emsal Faiz Uygulamak Zorunda mı?
İlişkili kişi niteliğindeki ortağa kullandırılan para için emsallere uygun faiz hesaplanması gerekir.
Faiz belirlenirken borcun tutarı, vadesi, para birimi, teminatı, ortağın ödeme gücü ve piyasa koşulları dikkate alınabilir. Şirketin aynı dönemde kullandığı banka kredileri önemli bir iç emsal oluşturabilir.
Vergi idaresi faiz uygulanmadığını tespit ederse adat yöntemiyle emsal faiz hesaplayarak şirketin kurum kazancını artırabilir.
Transfer fiyatlandırması esasları GİB’in ilgili Genel Tebliğinde açıklanmaktadır.
Adat Faizi Nasıl Hesaplanır?
Adat hesabında ortağın kullandığı para tutarı ile kullanım süresi dikkate alınır. Yıl içindeki para giriş ve çıkışları gün gün incelenir.
Sadece yıl sonu bakiyesi üzerinden bütün yıl için faiz hesaplanması her durumda doğru olmayabilir. Ortağın borç aldığı ve geri ödediği tarihler ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Şirketin ortağa gerçekten kullandırmadığı, muhasebe hatasından kaynaklanan veya kısa süreli masraf avansı niteliğindeki tutarlar ayrıştırılmalıdır.
Ortağın Kişisel Giderlerinin Şirket Tarafından Ödenmesi Borç Sayılır mı?
Şirketin ortağa ait konut, araç, tatil, eğitim, kredi kartı veya diğer kişisel giderleri ödemesi ortağa sağlanan menfaat olarak değerlendirilebilir.
Bu ödemeler ortağın cari hesabına borç kaydedilmişse geri ödeme ve faiz koşulları araştırılır. Hiç geri ödeme yapılmaması hâlinde tutarın ücret, kâr payı veya örtülü kazanç niteliğinde olduğu ileri sürülebilir.
Şirket faaliyetiyle ilgisi bulunmayan kişisel harcamaların doğrudan şirket gideri yazılması ayrıca gider reddi ve KDV indiriminin kabul edilmemesi sonucunu doğurabilir.
Türk Ticaret Kanunu’na Göre Ortak Şirkete Borçlanabilir mi?
Türk Ticaret Kanunu’nun 358. maddesi, pay sahibinin şirkete borçlanmasını belirli şartlara bağlamaktadır. Pay sahibinin sermaye taahhüdünden doğan vadesi gelmiş borçlarını yerine getirmiş olması ve şirketin serbest yedek akçelerle birlikte kârının geçmiş yıl zararlarını karşılayabilecek düzeyde bulunması gerekir.
Bu şartlara aykırı şekilde ortağa para kullandırılması şirket yöneticilerinin hukuki ve cezai sorumluluğunu gündeme getirebilir.
Şirketler hukuku bakımından borçlanmanın mümkün olması, emsal faiz ve vergi yükümlülüklerini ortadan kaldırmaz. İşlem hem Türk Ticaret Kanunu hem vergi mevzuatı yönünden değerlendirilmelidir.
Faiz Üzerinden KDV Hesaplanır mı?
Vergi idaresi, şirketin ortağa para kullandırmasını finansman hizmeti olarak değerlendirerek emsal faiz üzerinden KDV hesaplanması gerektiğini ileri sürebilir.
Fiilen faiz tahsil edilmemiş olsa bile transfer fiyatlandırması kapsamında hesaplanan emsal faiz üzerinden KDV tarhiyatı yapılması riski bulunmaktadır.
KDV uygulamasının hukuka uygunluğu işlemin niteliğine ve somut tespitlere göre uyuşmazlık konusu olabilir. Her ortak cari hesabında otomatik olarak aynı sonuca ulaşılması mümkün değildir.
Örtülü Kazanç Kâr Payı Sayılır mı?
Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtıldığı tespit edilen kazanç, şartların gerçekleştiği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kâr payı sayılabilir.
Ortağın gerçek kişi olması hâlinde kâr dağıtım stopajı ve ortağın gelir vergisi yükümlülüğü gündeme gelebilir. Tutarın net kâr payı kabul edilerek brüte tamamlanması söz konusu olabilir.
Ancak karşı taraf düzeltmesinin yapılabilmesi için örtülü kazanç dağıtan şirket adına tarh edilen vergilerin kesinleşmesi ve ödenmesi gibi şartlar bulunmaktadır.
Ortağın Borcu Sonradan Kapatması Tarhiyatı Önler mi?
Ortağın ana parayı geri ödemesi borç bakiyesini kapatır; ancak paranın faizsiz kullanıldığı geçmiş dönemlere ilişkin vergi riskini her durumda ortadan kaldırmaz.
Vergi idaresi paranın kullanıldığı günler için emsal faiz hesaplayabilir. Vergi incelemesi başladıktan sonra yapılan toplu ödeme de geçmiş dönemde sağlanan menfaatin bulunmadığı anlamına gelmez.
Düzenli ve sözleşmeye uygun geri ödemeler, borcun gerçekliğini gösterme bakımından önemlidir.
Ortağa Verilen Masraf Avansı Faiz Gerektirir mi?
Şirket faaliyeti kapsamında yapılacak harcamalar için ortağa veya yöneticiye verilen kısa süreli masraf avansları gerçek belgelerle kapatılıyorsa finansman amacı taşımayabilir.
Ancak avansın uzun süre kapatılmaması, şirket giderlerine ilişkin belge sunulmaması veya tutarın kişisel amaçlarla kullanılması hâlinde işlem ortak borcu olarak değerlendirilebilir.
Masraf avansının amacı, süresi ve kapatma belgeleri şirket içi prosedürlerle belirlenmelidir.
Döviz Cinsinden Ortak Borcu Nasıl Değerlendirilir?
Şirket ortağa döviz cinsinden para kullandırmışsa dönem sonu değerlemesi ve kur farkları dikkate alınmalıdır.
Emsal faiz de borcun para birimi ve dövizli finansman piyasası dikkate alınarak belirlenmelidir. Türk lirası kredi faizinin doğrudan döviz borcuna uygulanması hatalı sonuç doğurabilir.
Borç sözleşmesinde ödeme para birimi, kur farkı ve faiz koşulları açıkça düzenlenmelidir.
Vergi İncelemesinde Hangi Belgeler Sunulmalıdır?
Şirket ile ortak arasındaki borç sözleşmesi, şirket kararı, banka dekontları, ortak cari hesap ekstresi, geri ödeme planı, faiz faturaları ve yapılan ödemeler sunulabilir.
Emsal faiz çalışması, adat hesaplaması ve şirketin karşılaştırılabilir banka kredileri hazırlanmalıdır.
Ortağın hesabındaki işlemlerin şirket faaliyetiyle bağlantısı, kişisel harcamalar ve masraf avansları ayrı ayrı sınıflandırılmalıdır.
Muhasebe Hatası Örtülü Kazanç Sayılır mı?
131 Ortaklardan Alacaklar hesabındaki tutarın yanlış kayıttan kaynaklanması mümkündür. Yanlış banka hesabı, mükerrer kayıt veya kapatılmayan masraf avansı fiktif ortak borcu oluşturabilir.
Ancak sadece “Muhasebe hatasıdır.” denilmesi yeterli değildir. Hatanın kaynağı banka hareketleri, faturalar, yevmiye kayıtları ve düzeltme belgeleriyle gösterilmelidir.
Vergi incelemesi başladıktan sonra gerçeğe aykırı kayıtlarla ortak borcunun kapatılmaya çalışılması riski ağırlaştırır.
Vergi Cezaları Nelerdir?
Emsal faiz gelirinin kaydedilmediği tespit edilirse kurumlar vergisi, KDV, kâr dağıtım stopajı, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi gündeme gelebilir.
Şirket ortağının kişisel giderleri şirket kazancından indirilmişse bu giderler reddedilebilir ve ilgili KDV indirimleri kabul edilmeyebilir.
Gerçek olmayan belge veya sözleşme kullanılması hâlinde Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesi kapsamında ceza soruşturması riski de doğabilir.
Tarhiyata Karşı Dava Açılabilir mi?
Vergi ve ceza ihbarnamelerine karşı tebliğden itibaren genel olarak 30 gün içinde vergi mahkemesinde dava açılabilir.
Davada borcun gerçek ticari ilişkiye dayandığı, faiz oranının emsallere uygun olduğu, adat hesabının hatalı yapıldığı veya KDV uygulanmasının hukuka aykırı olduğu ileri sürülebilir.
İnceleme elemanının bütün dönem sonu bakiyesine yılın tamamı için faiz uygulaması veya kısa süreli masraf avanslarını borç kabul etmesi hesaplama hatası oluşturabilir.
Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve Bursa başta olmak üzere Türkiye genelindeki ortak cari hesabı incelemelerinde şirketler hukuku ve vergi hukuku birlikte değerlendirilmelidir.
FFK PARTNER HUKUK VE DANIŞMANLIK, ortaklardan alacaklar, adat faizi, transfer fiyatlandırması ve örtülü kazanç tarhiyatlarında hukuki destek sunmaktadır. Av. Arb. Fırat Fesih Kaya, ortak borcunun baştan sözleşme, emsal faiz ve gerçek geri ödeme planıyla yapılandırılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
1. Şirket ortağa borç verebilir mi?
Türk Ticaret Kanunu’ndaki şartların sağlanması ve işlemin şirket menfaatine uygun olması hâlinde borç ilişkisi kurulabilir.
2. Her ortak borcu örtülü kazanç mıdır?
Hayır. Emsal faizli, belgeli ve gerçek geri ödeme planına sahip borç otomatik olarak örtülü kazanç sayılmaz.
3. Ortağa faizsiz para verilebilir mi?
Faizsiz kullandırma transfer fiyatlandırması kapsamında emsal faiz tarhiyatına neden olabilir.
4. Adat faizi hangi tutar üzerinden hesaplanır?
Ortağın fiilen kullandığı tutar ve kullanım süresi dikkate alınmalıdır.
5. Ortağın kişisel giderleri şirketten ödenebilir mi?
Ödenmesi hâlinde işlem ortak borcu, ücret veya kâr payı olarak değerlendirilebilir. Şirket gideri olarak yazılması risklidir.
6. Faiz üzerinden KDV hesaplanır mı?
Vergi idaresi para kullandırmayı finansman hizmeti sayarak emsal faiz üzerinden KDV isteyebilir.
7. Borcun sonradan ödenmesi geçmiş riski kaldırır mı?
Ana paranın ödenmesi geçmiş dönemdeki faizsiz kullanım nedeniyle yapılabilecek tarhiyatı her durumda ortadan kaldırmaz.
8. Örtülü kazanç tarhiyatına dava açılabilir mi?
Evet. İhbarnamenin tebliğinden itibaren genel olarak 30 gün içinde vergi mahkemesinde dava açılabilir.
Ortak Borçlarında Uzman Hukuki Destek
Hak kaybı yaşamamak için uzman desteği şarttır. Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Türkiye genelinde hizmet veren vergi hukuku alanında uzman avukat ile çalışarak haklarınızı güvence altına alabilirsiniz. Şirket ortağının şirkete borçlanması, adat faizi, ortaklardan alacaklar, transfer fiyatlandırması ve örtülü kazanç dağıtımı uyuşmazlıklarında FFK PARTNER HUKUK VE DANIŞMANLIK olarak profesyonel hukuki destek sunuyoruz.
Av. Arb. Fırat Fesih Kaya
Hemen Ara: +90 312 434 22 22
WhatsApp: +90 532 769 22 22
E-posta: ffk@ffkpartnerhukuk.com.tr
Adres: Mevlana Bulvarı No:221, Yıldırım Tower, Balgat, Çankaya / Ankara
Bu makale genel bilgilendirme amaçlı olup, herhangi bir hak kaybına uğramamak adına kendi özel durumunuz için avukatınıza danışmanızı tavsiye ederiz.




